Spolu s tradiční odrůdou Typica je Bourbon nejčastěji pěstovanou pod-odrůdou kávy arabiky na světě. Jméno původně pochází z ostrova Réunion, který se kdysi nazýval Île Bourbon. Odborník Peter Giuliano se domnívá, že se na ostrově zprvu pěstovaly původní africké a jemenské odrůdy. Zda-li je Bourbon výsledkem jejich spontánního křížení, nebo pouze mutace jedné odrůdy zůstává otázkou.
V současné době se na ostrově vyskytují již jen zbytky původní odrůdy pod názvem Bourbon Pointu. Sklizně z několika málo soukromých polí se exkluzivně prodávají na aukcích v Japonsku.
Bourbon byl v 60. letech 19. stol úspěšně adaptován v Brazílii, odkud se dostal na plantáže ostatních pěstitelských zemí Latinské Ameriky. Kávovník této odrůdy bývá pyramidovitého tvaru, obvykle 2 m vysoký, odolný vůči velkému suchu, produkující bobule špičatého tvaru, v nichž jsou zrnka podobné spíše rýži. Dále se vyznačuje malými lístečky a tenkými bočními větvičkami. Pro zajímavost je původní odrůda Bourbon Pointu výjimečná svým nízkým obsahem kofeinu 0,4-0,8 % (pro srovnání: Robusta 3-3,5 %, Arabica Typica 1,2-1,9 %) a velmi jemnou chutí s lahodnou slabou kyselostí, nízkou hořkostí, plným tělem a okouzlujícím ovocným dozvukem pomerančů, mandarinek a někdy dokonce i litchi.
Zralé třešně odrůdy Bourbon bývají buď žluté, červené nebo v případě havajské mutace oranžové barvy. Bourbon je oblíbený především pro svou komplexní a čistou aciditu, která je doplněna výraznými sladkými tóny karamelu a čokolády.
Zdroj: http://labohemecafe.cz